8 Nisan 2014 Salı

DENİZ GEZMİŞ'İN İDAM KARARINI ONAYLAYAN BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANI KİM ?




   Onlar sol görüşün ülkemizdeki liderleriydi. Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan, Hüseyin İnan...

   Neden idam edildiğini iyi kötü herkes biliyor, nasıl idam edildiklerini de... Ama "İdamını onaylayan Dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı kimlerdi diye sorsak eminim sorulan kişilerin %90ından fazlası doğru cevap veremeyecektir.

   Tarih hep böyledir, zulmü, adaletsizliğe baş kaldırdıktan sonra yakalanarak hapislerde çürüyen veya idam edilenler hep kahraman olmuş, onları bu cezalara mahkum edenler ise unutulmuştur. Genelde az çok tarih bilgisi olanlar "İsmet inönü'dür" diye akıl yürütürler ama cevap bu değil... Kimisi de 12 Mart'tan yola çıkarak "Darbe yönetimi astırdı" der ama o dönemde darbe olmamıştı, yalnızca ordu hükümete muhtıra vermişti.

   1971 yılı Mart ayı Türkiye Cumhuriyeti tarihi için önemli olayların olduğu bir aydı. 9 mart 1971 sabahı Emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu'nun içinde bulunduğu gizli askeri cuntanın Darbe için karar kıldığı gündü.Fakat cunta içine sızmış olan Mahir Kaynak'ın taşıdığı bilgiler vasıtasıyla Genel Kurmay Başkanı Memduh Tağmaç duruma el koydu ve olaya karışanlardan orgeneral rütbesinden aşağı rütbede olanlar emekliye sevkedilmeye zorlandı. Böylece darbe girişimi başarısız oldu. Fakat ülkede anarşi ve kardeş kanı durmuyor, hükümet duruma kayıtsız kalıyordu. Gidişata dur demek için Genel Kurmay Başkan Memduh Tağmaç , Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler , Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Celal Eyiceoğlu imzalı muhtıra hükümete iletildi. Sonuç olarak hükümet dağıtılmamış, fakat parlemento içerisinden bağımsız bir adayın başbakan olması emri verilmiş, yapılan oylamada CHP Kocaeli millet vekili Nihat Erim ismi üzerinde karar kılınmış, kendisi CHPden istifa ederek bağımsız başbakan olarak 26 Mart günü göreve başlamış ve 1973 seçimleriyle yerini Bülent Ecevit'e bırakana kadar Partiler Üstü Reform Hükümetine başkanlık etmiştir.

   Tam bu dönemde İsrail Başkonsolosu'nun kaçırılıp öldürümesi üzerine ordu tarafından Balyoz Harekatı yapılmış, 16 Mart günü Deniz Gezmiş yakalanmıştı. Ankara sıkıyönetim komutanlığın 1 Nolu mahkemesinde sürdürülen dava 9ekim 1971 günü sonuçlandı ve Deniz ve arkadaşları idama mahkum edildi.

   Dönemin anayasası gereği idam cezaları parlemento tarafından onaylanmalıydı. Bu yüzden 10 Mart 1972 günü TBMM de oylamaya sunulmuştu. İlk oylamaya Türkeş ve Erbakan gibi önemli isimler katılmamışlardı.



   Sol görüşe karşı olan bu isimlerden Alparslan Türkeş "İdam sol  hareketi sindirmez, aksine heyecan vererek büsbütün tahrik edeceğini" söyleyerek oylamaya katılmadığını belirtmişti. İlk oylamada 238 kabul 53 ret oyu gelmişti. Ancak CHP anayasa mahkemesine idamların esas ve usul yönünden iptali için başvurdu ve Anayasa Mahkemesi itirazı kabul etti. Böylece teklif yeniden meclisin oylamasına sunuldu.

   24 Nisan 1972 günü yapılan 2inci oylamaya 450 üyeli meclisten 323 üye katıldı. 273 üye evet, 48 üye ret, 2 üye ise çekimser oy kullandı.118 üye oylamaya katılmadı, 9 koltuk boş kaldı.



   İkinci oylamaya katılan Alparslan Türkeş "EVET" oyu kullanarak idama onay verenler arasına adını yazdırdı. Adalet Partisi genel başkanı Süleyman Demirel'de  "EVET" oyu kullanarak aynı listeye girmişti. CHP li iki efsane İsmet İnönü ve Bülent Ecevit ise "HAYIR" oyu kullanmışlardı. İnönü "Siyasi suçlar idam ile cezalandırılmamalıdır" diyerek en başından beri karşı olduğunu belirtmişti. 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay çıkan sonuç üzerine idamları onaylayarak son sözü söylemişti. Böylece Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan 6 Mayıs 1972 günü gece 01:00-03:00 arasında asılarak idam edilmişlerdi.




   İdama  EVET oyu verenlerden bazı önemli isimler

   Süleyman Demirel, İsmet Sezgin, Nahit Menteşe, Sadettin Bilgiç, Ali İhsan Göğüş, İnönü’nün torunu CHP milletvekili Gülsüm Bilgehan’ın kayınpederi Adalet Partili Cihat Bilgehan, AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun amcası Abdüllatif Ensarioğlu, Turhan Feyzioğlu, Kemal Satır, İsmail Arar, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün ağabeyi Abdürrahim Türk, CHP Milletvekili Faik Öztrak’ın babası Orhan Öztrak, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in babaları Turhan Bilgin, Ferruh Bozbeyli.

   İdama HAYIR oyu veren bazı önemli isimler ise şöyledir

   İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Mehmet Ali Aybar, Necdet Uğur, Kamil Kırıkoğlu, Nermin Neftçi, Celal Kargılı



   Oylamaya katılmayan önemli isimler ise şunlardır

   Necmettin Erbakan, Osman Bölükbaşı, Doğu Perinçek’in babası Sadık Perinçek, Anayasa Mahkemesi Üyesi Osman Paksüt’ün babası Emin Paksüt, eski DİSK Başkanı Abdullah Baştürk, Mustafa Timisi, Hüdai Oral, gazeteci Orhan Birgit



   Oylamada EVET, HAYIR oyları kullananlar ve katılmayanların tablosuna baktışımızda bugün neredeyse hepsinin evlatlarının veya akrabalarının şu an ki hükümette bulunduğunu görebiliriz. Sizce bu bir tesadüf mü, yoksa saltanat gerçekten kalkmadı mı ?


GEÇMİŞTEKİ ŞAİBELİ SEÇİMLER VESONUÇLARI

ÇANAKKALE SAVAŞLARI VE AGAMEMNON ZIRHLISI 

Paylaşımdan yıllar sonra yorumları görünce dip not ekleme zorunluluğu hissettim:

"Hükümet", iktidar, muhalefet....vs vs gibi basit terimlerin anlamlarını dahi bilmeyenler; lütfen siyasi görüş belirtmeyiniz... Bilgisi olmadığı konularda fikir sahibi olmak yalnızca aptallara mahsustur....








29 yorum:

  1. TARİH, BU İNSANLARDAN HALA HESAP SORMADI.....?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim var ki kim soracak şimdiki zaman da o zaman ı hatırlatıyor TARIH UTANSIN 🙁

      Sil
  2. Öldürdün mü sandınız beni Cellat 6 Mayıs'ta ?
    Say bakalım o günden bu güne doğan çocukların adını...
    Kaçı cellat, kaçı Deniz ?
    Ölümünün 45. Yılı'nda saygı ve rahmetle anıyoruz.
    Unutmadık unutmayacağız.
    Mekanlarınız Demokrasi Cennetleri olsun koca yürekli genç insanlar!...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle hala bu memleket hesap sormadı o zihniyeten ama alllah yanlarına bırakmaz mekanları cennet olsun

      Sil
    2. Ben doğdum 1975 de onun adiyla

      Sil
  3. Yüreğine sağlık Sn.Halil Tarık Kırgız

    YanıtlaSil
  4. Olayı döndürüp döndürüp akp ye getirdin ya helal olsun sana yazar kardeşim. Peki idama evet diyenlerin zihniyetinden bahsederken niye sadece hükümetten bahsediyorsun? Muhalefet partisinin kaç millet vekili vardı kaçı evet dedi neden söylemiyorsun?
    Gencecik insanların idamı elbette güzel birşey değil ama sağ sol akımlarına kendilerini çok kaptırıp sorumsuzca hareket ederek ülkeyi teksasa çeviren ve askeri muhturaya zemin hazirlayan bu gençlerin hiç mi suçu yok? Neden bunlardan bahsetmiyorsun?
    Deniz gezmiş ile bugün ki dhkcp ve benzeri yapılar arasında gorus farkı var mı, varsa nasıl bir fark var biraz bahseder misin?
    Bu ülkede tarih hiçbir zaman doğru anlatılmaz. Her zaman tarihten birileri çıkartılır ve onun üzerine bir hikaye yazılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abd donanmasını istemiyoruz diye eylem yapan bu çocuklara şahcı gruplar saldırmıştı. Herzaman da sağcı gruplar kan döktü abd tarafından satın alınmış vatana ihanet eden gençlerdir kan dökenler.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. boş konuşma! abd yi bu ülkeye sevdiren esas hangı zihniyet oldüğunu bir araştır bakalım, buradan bir izleyiver .
      https://youtu.be/-z3hjE1t9wc

      Sil
    4. tam olarak nasıl AKPye geldi konu? CHPlilerin de akrabaları var, AKPlilerinde... Burada bir hedef belirtme yok... Ama siz AKPliler en ufak bişeyde "bize saldırıyorlar" diyerek mağduriyet yaratmayı iyi bilirsiniz değil mi? Niye kimse çıkıpta CHPye bağladın demiyor? Ne ağlaksınız arkadaş... Arkasından koştuğunuz adamlar sütten çıkmış ak kaşık değil kabullenin artık...

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Tarih utansın derim.Bu Kara bir lekedir tarih boyunca sürecektir.

    YanıtlaSil
  7. 3 kişi 3 er defa idam edilmeliydi..bunlar aponun ağababası öapo cuların önderleriydi.. bu 3 hain katil zorbaları koruyanlarda nhain ve bölücüdü-r

    YanıtlaSil
  8. Birileri başbakan olmak için istifa ederek bağımsız oluyor hangi parti CHP
    Nihat Erim zihniyet ne peki diye sormayın bu memleket adına iyi şeyler yapan kimler varsa yok etmeye çalışan komplo kurarak ülkeyi kausa sürükleyen astıran sözde adlarına CUMHURIYETÇİ Diyen kansizlar bırakın milletin gozunde ATATURK,Cü görünüp itlere itlik etmeyi 7 ceddinizi toplasanız bir ADNAN MENDERES HUSEYIN INAN MAHIR ÇAYAN DENIZ GEZMIS OLAMAZSINIZ... RECEP TAYIP ERDOGAN OLMAYI HAYAL BILE EDEMESSINIZ.... SIZDEN ÇOBAN BILE OLMAZ BIRAKIN ULKE YONETMEYI....

    YanıtlaSil
  9. Oylamaya evet diyenler listesine 2. oylamada evet diyen Türkeş i yazmamışsınız.

    YanıtlaSil
  10. Deniz gezmiş neyi başarmışta bukadar seviliyo bankadan milletin parasını çaldı diyemi

    YanıtlaSil
  11. 1972 idama evet diyen kaç chp millet belli vardi

    YanıtlaSil
  12. 1972 idama evet diyen kaç chp millet vekili vardı merak ediyorum

    YanıtlaSil
  13. Devletin polisine silah sık banka soy okulu kan gölüne çevir halen onların yasasını tütün

    YanıtlaSil
  14. Sene 2021 Allah evirir cevirir corana hastaligi verir bekleyin daha neler olur sabir edeceksin Allah herkesin yaptigi yanina kalmaz.

    YanıtlaSil
  15. Bende koyu bir Akp.liyim daha doğrusu Reisliyim diyelim.çünkü Reisim yanlızdır..okudum merak ettim kimdi ozaman karar veren Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamına diye bence karman çorman bir iş yani.Cevdet Sunay bizim buralı ve koyu solcu imza atan Türkeş koyu sağcı Ecevit hayır demiş Erbakanda hayır demiş.Yani ALLAH.cc.aşkına yazarın ne suçu var olduğu gibi tarafsızca bir yazı yazmış.Şahsen ben yazarın hangi yönde olduğunu dâhi anlamadım.Biz niçin sen ben davasından kurtulamıyoruz Şeytanın bu üzerimizde keşfedip yıllardır oynadığı bu oyununu ne zaman farkedip bir bütün Tevhid olmayı başaracağız acaba

    YanıtlaSil
  16. l
    hepsi gotunun altindaki sandalyeyi sahiplenmis deniz gecmis alinda gotunuze sokun demis

    YanıtlaSil
  17. Deniz Gezmiş ve arkadaşları THKO'nun kuruluşunu, Ankara'da ABD Büyükelçiliği önünde nöbet tutan polislere kurşun sıkarak ilan etti.
    Yaralanan polislerin düştüğü yere, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Sinan Cemgil tarafından THKO bildirisi bırakıldı.

    Yaptığı eylemlerden bazıları şöyle:
    Silah tehdidiyle İş Bankası'nı soyma,
    İstanbul'da birçok soygun ve gasp eylemi,
    ODTÜ'de görevli bir kişinin arabasının gasp silah zoruyla gasp edilmesi,
    Zorla evine girilen bir astsubayın eşinin tabancayla yaralanması,
    Bir astsubayın silah zoruyla kaçırılması,
    Şarkışla ve Gemerek'te güvenlik güçleriyle silahlı çatışma, ABD askerlerinin kaçırılması...
    Yani İlk Saydığım Vatan Hainliği bile İdam İstemiyle Yargılanmasına Kafi Bence Hayırdır Lan Polisimizi Vuracak Asacak Kesecek En Önemliside Devletin içinde Devlet Kurmaya Çalışacak Bunun Adına Da Özgürlük Bağımsızlık Dicek! Alparslan Türkeş ilk oylamaya Katılmamıştır ve Demiştirki İdam Kararı Solu Sindirmez Aksine Daha da Hırslandırır.. 2. Oylamaya Katılır Ve Onaylar! Yani Böyle Bölücü Terör Çıkaran Bir Adam Kahraman mi Oldu? Halkın İçinde Silahlı Ordu Kuran Kahramanmı Olurmuş? Şimdi Mahallenizde Bir el Ateş edilse Polise Şikayet Ediyorsunuz Deniz Gezmiş Kimki De İzin verilecek. Nedense Şunu Anlamıyorum Polise Askere Kurşun Sıkanların %90 ı Solcu Devrimci Komünist Niye Yahu Niye...

    YanıtlaSil